MENU CLOSE

ONE VOICES RUTH WILHELMINE MEYER & NORDIC VOICES

ONE VOICES

Oslo Konserthus fredag 8. mars kl 19:00

Billetter her: One Voices

På kvinnedagen, den 8.mars, er vi stolte av å presentere Ruth Wilhelmine Meyers nye album, «One Voices» i Oslo Konserthus. Et album som inviterer til et helt eget lydunivers skapt kun av Ruth Wilhelmines umanipulerte stemme i sann tid, uten loops. Ruth Wilhelmine har skapt et helt analogt og akustisk stemmeunivers med ultrapresise vokale artikulasjoner, forførende melodiske linjer, pusteteksturer og akustiske strukturer i en intuitiv flyt. Musikken har en krystallklar kunstnerisk visjon, som til tider ikke låter som stemmer, men mer som et vokalt orkesterverk. En unik produksjon hvor man kan undre seg på om stemmen i det hele tatt har noen grenser. Opplev en uvirkelig verden skapt av en virkelig stemme på «One Voices».

På konserten 8. mars vil vokalensemblet Nordic Voices være med på å fremføre musikken. Nordic Voices er: Tone Elisabeth Braaten (sopran), Ingrid Hanken (sopran), Ebba Rydh (mezzosopran), Per Kristian Amundrød (tenor), Frank Havrøy (baryton/tenor), og Rolf Magne Asser (bass).

Albumet «One Voices» består av fem distinkte lydskulpturer, hver med varierende varighet. Mellom hovedverkene er det korte passasjer som varer omtrent ett minutt. Disse overgangene fungerer som et mentalt viskelær, hvor lytteren kan gi slipp på det foregående stykket og åpne tankene for en ny lytteropplevelse eller mental tilstand. Musikkmaterialet i disse korte passasjene består hovedsakelig av forskjellige nyanser av hvit støy. På denne produksjonen har hun lagt lag på lag av mange versjoner av sin egen stemme, og slik får musikken en nær tilknytning til kroppen. Samtidig skaper orkestreringen av stemmen en avstand til det åpenbart kroppslige, og hun objektiverer på denne måten det subjektive ved å gjøre det til et arkitektonisk element.

«Store musikere kjennetegnes av intensiteten de formidler i én enkelt frase. De skaper en hel verden i hvert utsagn, en verden av forbløffende historier, som utstråler noe selvbiografisk og universelt på samme tid. Dette gjelder særskilt for Ruth Wilhelmine Meyer. For den norske artisten er musikalske fraser mer enn bare vakre linjer – de blir bærere av det opplevde og det lidte. De inneholder tårer, tragedier og drømmer. Meyer dykker ned i musikkens dybder, avslører dens ulike nyanser, men er helt i takt med seg selv.»

Ruth Wilhelmine Meyer er en særegen stemmekunstner, multi-vokalist og komponist som utforsker sitt instrument for å skape musikk gjennom vokale klangfarger og med ulike uttrykksmåter. Musikken filtreres gjennom flere sjangre og stilistiske uttrykk som spenner fra den klassiske vokale tradisjonen til utvalgte vokaltradisjoner fra nordområdene, strupesang, norsk folkemusikk, multiphonics, og ren støymusikk. Stemmeomfanget hennes strekker seg over 7 oktaver. Denne unike uttrykksmåten gjør henne etterspurt til konserter, sceneproduksjoner, filmmusikk, lydinstallasjoner og innspillinger over hele verden.

Hun ble tildelt Edvardprisen 2019 og har 10 årig kunstnerstipend fra Norsk Kulturråd.

Meyer samarbeider med ulike instrumentalister og sangere over hele verden, og er blant annet vokalsolist i det polske World Orchestra/Grzech Piotrowski, og blant hennes norske samarbeidspartnere kan Nordic Voices,  jazzpianist Helge Lien og organist/komponist Nils Henrik Asheim nevnes. Operaen «Camille Claudel – An Inner Opera» ble spesialskrevet til henne av komponist Steffen Schorn, hadde urpremiere på Bayrischer Rundfunk november 2022 og utgis høsten 2024.