MENU CLOSE

URFREMFØRING: HENRIK HELLSTENIUS: TOGETHER Oslo Kirkemusikkfestival

Date:

Time:

Place:

URFREMFØRING: HENRIK HELLSTENIUS: TOGETHER

“En slags messe over relasjonene mellom mennesker i en tid som er basert på fiksjonen om det suverene, enkeltstående individ.”

— Henrik Hellstenius

Kirkemusikkfestivalen har bestilt verket Together av Henrik Hellstenius. Verket tematiserer måter å være sammen på, og måter vi møter den andre på. Together er skrevet for seks vokalsolister og to musikere som også bruker sine stemmer og elektroakustisk materiale.

Together er tenkt som en meditasjon over forholdet mellom «meg og de(n) andre». Hvordan forholder jeg meg til mennesker jeg møter, jobber med og lever med? Jeg må forholde meg til mennesker jeg ikke forstår, som jeg ikke liker eller som jeg er sterkt uenig med. Men hvordan gjør jeg det? I en tid med sterke skillelinjer og harde fløyer mellom politiske motstandere og økonomiske klasser er det mer nødvendig enn noen gang å se på hvordan vi kan samhandle. Den liberale kapitalismen forteller daglig det vestlige mennesket eventyr om de individuelle valgene og hvordan de definerer oss. Teknologien går hånd i hånd med økonomien og skaper løsninger for opplevelser og handlinger som isolerer individene mer enn de samler dem, så vi må samhandle på nye måter. Måter som ikke er avhengig av de gamle strukturene, som i mange vestlige land har mistet noe av den samlende kraften de tidligere hadde. Mye dreier seg om økonomi og klasse, men vi må også se etter nye fortellinger som baserer seg på det grunnleggende i det som holder oss sammen; hvordan vi kan klare å få til ting når vi samarbeider, ting som vi aldri kan klare alene. Under konserten fremfører Nordic Voices også et renessanseprogram med vakker musikk av Victoria og Gesualdo.

Henrik Hellstenius er komponist, professor i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, vinner av EDVARD-prisen og spellemann-nominert, festspillkomponist/- kurator i Bergen og sesongprofil i Oslo-Filharmonien. Hellstenius studerte musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og senere komposisjon med Lasse Thoresen ved Norges musikkhøgskole. Han har også hatt studieopphold ved Conservatoire de Paris med Gérard Grisey. Hellstenius er en ettertraktet og erfaren komponist, med et bredt utvalg av verktyper på CV-en. Hellstenius’ komposisjoner er blitt fremført i mer enn 20 land.

Jennifer Torrence er en Oslo-basert perkusjonist, opprinnelig fra USA. Med samtidsmusikk som spesialfelt utforsker hun ofte kroppen og det fysiske uttrykket i sammenheng med perkusjon og fremføring. Torrence utvikler nye verker gjennom tett samarbeid og kunstnerisk research. Hun har opptrådt i 22 land på fire kontinenter, inkludert soloopptredener på festivaler som Veneziabiennalen og Ultimafestivalen, og samarbeidet med flere av verdens fremste musikere og ensembler. Hun har vært førsteperkusjonist i Arktisk Filharmoni. Hun er medlem av the Percussive Arts Society Committee for New Music/Research og var med på å stifte the Queer Percussion Research Group. Torrence underviser også i perkusjon ved Norges musikkhøgskole.

Ellen Ugelvik har spesialisert seg på å utforske og fremføre ny musikk av samtidskomponister. Hun jobber som solist og kammermusiker, og har opptrådt på Nordic Music Days, Risør kammermusikkfest og Ultima, i tillegg til en rekke europeiske festivaler. Hun ble utnevnt til «Årets utøver 2016» av Norsk Komponistforening. Hun har opptrådt med de fremste norske orkestrene og ensemblene, bl.a. Oslo- Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og Oslo Sinfonietta. I 2008 mottok hun Spellemannprisen for debutalbumet Makrokosmos. Hun har også mottatt to Spellemannpriser med sitt ensemble asamisimasa.

Nordic Voices er en norsk vokalsekstett startet i 1996. Ensemblet består av sangere med utdanning fra Norges musikkhøgskole og Statens operahøgskole. Repertoaret spenner fra gregoriansk sang til nyere og moderne klassisk musikk. Ensemblet har som mål å være pådrivere for moderne vokalkunst, noe som innebærer å forske frem nye måter å bruke stemmen på. I tillegg til konserter i Norge har koret turnert og opptrådt i en rekke land, blant annet USA, Taiwan, Japan, Sør-Afrika og flere europeiske land. Nordic Voices er blitt nominert til en rekke Spellemannpriser, har vunnet Fartein Valen-prisen og er blitt kåret til «Årets utøver» av Norsk Komponistforening.