MENU CLOSE

Henrik Hellstenius Public Behaviour for solo slagverk, Nordic Voices, video og orkeste

Date:

Time:

Place:

Public Behaviour for solo slagverk, vokalsekstett, video og orkester Urfremføring 26 min.

Henrik Hellstenius (født 1963) hører vi en urfremføring: Public Behaviour for solo slagverk, vokalsekstett, video og orkester. Tittelen viser at verket er bredt anlagt, både auditivt og visuelt. Hellstenius sier i et intervju i tiden da han var i gang med verket, at han ville lage en «serie situasjoner der de noen ganger motsier hverandre, andre ganger kommer hverandre i møte». Han legger til at han i utgangspunktet arbeider med «følelser som raseri, høflighet, samarbeid, isolasjon». Særlig interessant er det at vi hører sosiologen Richard Sennetts stemme fra forelesninger som Hellstenius har transkribert. Sennet ga i sin tid ut boken Intimitetens tyrrani, der han nettopp fremhever høflighet som en viktig del av offentligheten i et demokrati.

 

KOMPONIST

Henrik Hellstenius

Den norske komponisten Henrik Hellstenius studerte musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og senere komposisjon hos Lasse Thoresen ved Statens høgskole i Oslo. I 1992-3 studerte han hos Gérard Grisey ved Conservatoire Superieure i Paris, hvor han også studerte datamaskinstøttet komposisjon ved IRCAM.

Hellstenius’ produksjon omfatter et stort utvalg verk: kammermusikk (Five Imrents of time, 1994) orkesterverk (In Memoriam, 2012 og A Quiet Space, 2008/2015), opera (Ophelias: Death by Water Singing, 2005) elektroakustisk musikk (The Law, 2014) og musikk for teater, film og ballett.

Musikken hans blir ofte fremført på konserter og festivaler rundt om i Europa. Hellstenius’ musikk er livlig og animert og lytteren opplever en umiddelbar følelse av en underliggende melodisk, ja til og med lyrisk, følsomhet, enten direkte eller indirekte tilstede. Hellstenius er også professor i komposisjonsundervisning ved Statens musikkhøgskole i Oslo.

SOLIST

Hans-Kristian Kjos Sørensen

Hans-Kristian Kjos Sørensen spiller slagverk, perkusjon og melodiske slagverkinstrument som vibrafon, marimba og cimbalom, og har fått stor internasjonal oppmerksomhet for sine allsidige
og kreative opptredener. Han er aktiv innen mange sjangrer, og i tillegg til solistoppdrag med London Philharmonia, Bern Opera, Lübeck Theater samt alle norske symfoniorkestre, har han også samarbeidet med kunstnere innen jazz, slik som Misha Alperin og Bugge Wesseltoft, musikkteaterkomponister som Georges Aperghis og Jean-Pierre Drouet, barokkmusikk med fiolinisten Daniel Hope og klassiske konserter med Martin Fröst, Ole Edvard Antonsen og Alexander Lonquich. I 2002 ga han ut soloalbumet “Open” med musikk av Iannis Xenakis, John Cage, Rolf Wallin, Franco Donatoni og Åse Hedstrøm i tillegg til egne komposisjoner på slagverk, vibrafon, marimba, piano og vokal. Albumet vant Spellemannprisen i klassen samtidsmusikk for 2003.

SOLIST

Nordic Voices

Nordic Voices er en norsk vokalsekstett etablert i mai 1996. Ensemblet består av seks medlemmer med utdanning fra NorgesMusikkhøgskole og Statens Operahøgskole: Tone Elisabeth Braaten, sopran, Ingrid Hanken, sopran, Ebba Rydh, mezzosopran, Per Kristian Amundrød, tenor, Frank Havrøy, baryton/ tenor og Rolf Magne Asser, bass. Repertoaret spenner fra gregoriansk sang til nyere og moderne klassisk musikk. I tillegg til konserter i Norge, har ensemblet turnert og opptrådt i en rekke land, blant andre USA, Taiwan, Japan, Sør-Afrika og flere europeiske land. De har utgitt seks innspillinger og har deltatt på mange flere, som har ført til flere nominasjoner for Spellemannprisen. Nordic Voices fikk Fartein Valen-prisen i 2008, Gammleng-prisen i 2010 i klassen kunstmusikk, og i 2014 fikk de prisen Årets utøver fra Norsk Komponistforening.